Skip to main content

HISTORIA

Liljeqvistin perhe aloitti kalankasvatuksen 80-luvulla Tänäkin päivänä perheyritystä kehitetään pitkäjänteisesti.

Yhtiön tarina ja kasvu

Liljeqvistin perhe on ollut suuressa roolissa Kasnäsin niemen kehityksessä. Perhe aloitti kalankasvatuksen 80-luvulla Hiittisten saaristossa, ja samaisen luvun lopulla (vuonna 1989) perhe osti kalanjalostustehtaan ja nimesi yrityksen Ab Salmonfarm Oy:ksi.

Toiminta on laajentunut vuosien mittaan sekä tuotanto, elintarvike- että matkailuliiketoiminoissa. Merkittävimmät investoinnit ovat olleet Kasnäsin hotelli ja kylpylä hankkeet vuosina 2000 ja 2005, sekä kalajauhotehtaan rakentaminen vuonna 2015.

Tänä päivänä Wilhelm Liljeqvist johtaa yritystä toisessa polvessa. Perheyrityksenä kehitämme yritystä pitkäjänteisesti.

Historia

Vuonna 1983 Jörgen Liljeqvist perusti ensimmäisen kalakasvatuslaitoksen ja aloitti näin kirjolohen kasvattamisen. Pari vuotta myöhemmin, vuonna 1989, Liljeqvistin perhe osti KWH Freeze Oy Ab:n toiminnot, ja siirtyi näin kalanjalostus- ja rehuliiketoimintaan. Kaupan myötä yritys sai vahvemman sijan alalla. Alkuvuosina tärkeimmät asiakkaat olivat suurkeittiöt ja rehukala turkisteollisuudelle.

1990-luvun aikana yritystä kehitettiin tasaisesti ja kirjolohi nousi tärkeimmäksi tuotteeksi. Vuonna 1995 toimintaa laajennettiin entisestään, jolloin tehtiin päätös panostaa kylmäsavu- ja graavituotteisiin. Samalla vienti Ruotsiin kasvoi, ja Ruotsissa saavutettiin merkittävä markkinaosuus kirjolohituotteissa.

2010-luvulla alkoi uusi kehittämisen aikakausi, kun yrityksen nykyinen toimitusjohtaja, Wilhelm Liljeqvist tuli kokopäiväisesti mukaan liiketoimintaan ja yrityksen johtoon. Yhtiötä uudistettiin ja muun muassa vuosina 2012-2013 otettiin käyttöön ISO 9001, ISO 14001 ja ISO 22000, samalla kun omavalvonta uudistettiin.

Vuonna 2015 aloitettiin yksi yrityksen merkittävimmistä investoinneista yrityksen historiassa, kun päätettiin rakentaa kalajauho- ja kalaöljytehdas Kasnäsiin. Investointi oli suuruusluokaltaan 8 miljoonaa euroa ja loi 15 uutta työpaikkaa. Investointiin saatiin noin 3 miljoonan euron investointituki (EU ja kalastusrahasto).

Vuodet 2016, 2017 ja 2018 ovat olleet vahvaa kasvun aikakautta uuden investoinnin myötä ja suotuisten markkinaolosuhteiden takia.

Salmonfarm tänään

Tänään Salmonfarm työllistää vakituisesti 56 henkilöä. Sesonkien yli työllistämme yli 70 henkilöä. Konsernissamme (hotelliliiketoiminnot mukaan lukien) työllistämme yhteensä noin 75 henkilöä vakituisesti ja sesonkihenkilökunta mukaan lukien työllistämme vuositasolla jopa 140 henkilöä.

Vuodelle 2018 ennustamme noin 30 miljoonan euron liikevaihtoa kalaliiketoiminnoissa ja konsernissa noin 35 miljoonan euron liikevaihtoa.

Tytäryhtiö Ab Kasnäsudden Oy – historia

Konserniimme kuuluu myös Ab Kasnäsudden Oy tytäryhtiö. Yhtiö ostettiin vuonna 1995, ostohetkellä yhtiö koostui pienestä kaupasta, ravintolasta ja venesatamasta. Matkailuliiketoimintoja on vahvasti kehitetty vuosien mittaan, muun muassa perustamalla 30 huoneen hotelli vuonna 2000, avaamalla kylpylä vuonna 2005, sekä laajentamalla koti- ja vierassatamaa, kuten myös hotellin laajennus vuosien mittaan. Pienestä venesatamasta on vuosien mittaan rakennettu yksi saaristomeren suosituimmaksi täydenpalvelun koti- ja vierassatamaksi, missä meillä on yhteensä 450 venepaikkaa.